Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?

Halitozis , kötü ağız kokusu için kullanılan tıbbi terimdir. Kötü ağız kokusu, çeşitli önlemler alınarak giderilebilse de kötü kokuya neden olan asıl sorun çözülmeden ağız kokusu tamamen düzelmez. Kötü ağız kokusuna neden olan nedenlerden bahsedelim;

Kötü Ağız Hijyeni
Her gün yediğimiz, içtiğimiz yiyecek ve içeceklerin artıkları, dişler üzerinde ve dişlerin arasında birikerek plak oluşmasına neden olur. Bu besin artıkları bakteri üremesi için uygun ortam oluşturur. Bakteriler, diş çürüklerine ve ağız kokusuna neden olur. Ağız içi protez kullananlarda da, protezler, besin artıkların birikmesi ve bakteri üremesine neden olarak, sonucunda da ağız kokusuna neden olur. Günde iki kere dişlerimizi en az iki dakika fırçalayarak dişlerin üzerinde ve arasında biriken besin artıklarının temizlenmesine yardımcı olur. Diş fırçalarken dil fırçalama da bakterilerin temizlenmesinde önemli bir rol oynar. Protezlerin temizliği de ağız kokusunda kurtulmak için gereklidir.

Gıdalar
Bazı besinler, mide ve bağırsaklarda sindirilip emildikten sonra kan dolaşımından akciğerler aracılığı kötü kokulu nefese neden olabilir. Ayrıca bazı besinlerin keskin kokusu ağızda da kötü bir koku bırakarak ağız kokusuna neden olur. Sarımsak, soğan, köri, alkol, peynir gibi içecek, yiyecek ve baharatlar kötü kokuya neden olur. Ağız hijyenine dikkat edilse bile bu besinlerin ağızda bıraktığı koku dışında akciğerlerden de gelen havayla da kötü kokuya neden olur. Kötü koku besinin vücuttan tamamen uzaklaşıncaya kadar sürebilir. Bu süre 72 saate kadar uzayabilir.

Sigara
Sigara da kötü ağız hijyeni ve kötü ağız kokusuna neden olan önemli bir nedendir.

Diş Sorunları
Dış sorunları da kötü ağız kokusunun önemli nedenlerinden biridir. Çürük diş, diş absesi, diş eti iltihabı gibi diş ve diş eti sorunları kötü ağız kokusuna neden olmaktadır.

Diğer Tıbbi Durumlar
Genel sağlık sorunları ve hastalıkları da kötü ağız kokusuna neden olmaktadır. Sinüs enfeksiyonları, burun akıntısı, geniz akıntısı ve ağız kokusuna neden olabilir. Böbrek yetmezliği olan kişilerde idrar gibi kokan ağız kokusu olabilir. Karaciğer yetmezliğinde balık gibi ağız kokusu olabilir. Kronik reflü, mide sorunları, kötü bir nefese neden olabilir. Diyabet (şeker hastalarında) hastalarında, kontrolsüz diyabetin neden olduğu, diyabetik ketoasidoz tablosunda nefes meyveli bir kokuya sahip olabilir.

info@sudent.com.tr
Telefon: 0212 651 42 42
Hakkımızda
SUDENT Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, oral diagnoz, panoramik röntgen, kuron köprü, total ve parsiyel protezler, deflex protezleri, pedodonti, ortodonti, periodontoloji, endodonti ,implant, cerrahi, RVG, bleaching, lazer uygulamaları, ozon jeneratörü tedavileri sunmaktadır.
Sosyal Medya
Copyright © 2018. Sudent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi. Tüm Hakları Saklıdır.
Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.
Open chat
Merhaba 👋
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?